OSALLISTUJAT - NEITO FESTIVAALI 2021

Tänä vuonna teemoiksi valikoitui ”Miehenä kasvaminen” sekä ”Elämän tienristeyksiä”.  

Miehenä kasvaminen - K16 ikäraja

Hold On - Poikien puhelin

Ohjaus ja käsikirjoitus Laura Rantanen

Tiesitkö, että murrosikä jatkuu ikuisesti? Poikien puhelin on dokumentaarinen lyhytelokuva ylisukupolvisuudesta ja sosiaalisesti rakennetusta maskuliinisuudesta. Dokumentti perustuu Väestöliiton Poikien Puhelimessa, alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille suunnatussa puhelinpalvelussa, käytyihin keskusteluihin.

On Hold is an experimental documentary short film contemplating around the themes of intergenerationality and socially constructed masculinity.

Poikien puhelin 2020 – Kesto 21 min.

Horny for Tiki - Rakkauden kumisukka

Ohjaus ja käsikirjoitus Mikko Pienipaavola

Ökö murtautuu isoveljensä miesluolaan saadakseen kaikista tärkeimmän: rasvaletin. Tyylittely kuitenkin keskeytyy isoveljen ja tämän uuden tuttavuuden saapuessa suorittamaan lemmen fyysistä täyttymystä. Sängyn alle piiloutunut Ökö huomaa pian veljensä puutteellisen kondominkäsittelytaidot ja ryhtyy poispääsyn lisäksi neuvottelemaan jostain hyvin hohtavasta

Ökö breaks into his big brother’s man cave in order to get the most crucial: the ducktail hairstyle. However, the grooming is interrupted when the brother and his new acquaintance arrive the seek love’s physical fulfilment. While hiding under the bed Ökö learns that his brother’s condom handling skills are rather lacking and begins to negotiate not only about a way out, but about something quite shiny.

Rakkauden kumisukka 2019  – Kesto 8 min.

Bringer of Christmas - Jouluntuoja

Ohjaus  Timo Metsäjoki ja Jyri Huhtala
Käsikirjoitus: Timo Metsäjoki


What makes a man to give up his own Christmas to give Christmas to others?

Mikä saa ihmisen tekemään joulupukkina töitä oman jouluaattonsa? Mikä saa ihmisen luopumaan omasta joulustaan tuodakseen muille joulun? Dokumentti avaa suomalainen joulupukin mielenmaisemaa ja seuraa joulupukkia työssään. Teos vie myös keikkojen jälkeiseen joulupukkien saunailtaan, jossa puidaan niin työn merkityksellisyyttä kuin jaksamista ja sitä, onko tässä lopulta mitään järkeä. Jouluna 2018 Rauman seudulla kuvattu dokumentti avaa joulupukkityön nykytilaa, mutta peilaa myös historiaan. Mikä on muuttunut vuosien varrella ja miksi tätä vuodesta toiseen tehdään, vaikka välillä tuntuu siltä, että ei todellakaan haluaisi tai jaksaisi. Lopulta joulupukkityötäkin tehdään rakkaudesta lajiin ja ihmisten tarpeista, vaikka ristiriidat ottavatkin yhteen.

Jouluntuoja 2019 – Kesto 12 min

Back to Graceland - Takaisin Gracelandiin

Ohjaus Sakari Sankkinen, käsikirjoitus Jere Aalto

A short film about a mentally demaning and peculiar relationship between father and son, maintained by Elvis Presley.

Taksikuskina vuorotyötä tekevä Tuomo on edellisviikolla laskenut syöpään kuolleen äitinsä Lailan haudan lepoon. Surutyölle ei kuitenkaan ole liiaksi aikaa, sillä Tuomon muistisairas isä Kalevi odottaa häntä vanhainkodissa kaupungin laidalla.

Muistisairauden vuoksi Kalevi kuvittelee olevansa rock and rollin edesmennyt kuningas Elvis Presley. Hän pukeutuu, liikkuu ja elehtii samalla tavalla kuten nuoruusaikojensa idoli. Tuomon ainoa keino ylläpitää suhdetta isäänsä on viedä hänet joka sunnuntai läheiseen karaokebaariin, jossa Kalevi kuvittelee esiintyvänsä Elviksenä.

Tällä kertaa oman roolin näytteleminen isän maailmassa tuntuu Tuomosta kuitenkin henkisesti raskaalta ja tunnekuohun vallassa hän yrittää kertoa äidin kuolemasta isälleen. Seuraukset meinaavat koitua kohtalokkaiksi ja lopulta Tuomon onkin vain hyväksyttävä vallitseva tilanne, ja pidettävä kiinni siitä mitä on vielä jäljellä.

Takaisin Gracelandiin 2020 – Kesto 14 min

Primal Therapy - Suoterapia

Ohjaus ja käsikirjoitus Santtu Salminen

Jussi, 48, on väsynyt ja hukassa. Hän kokee, ettei hänellä ole yhteyttä poikaansa, avioliitto on kariutunut eikä työura ole hetkeen luistanut tai ainakaan näytä sähäkältä ja nousujohteiselta. Jussin nuori ja sporttinen esimies Aleksi on nähnyt Jussin matalan mielialan ja tarjoutunut auttamaan.

Aleksi ja Jussi ajavat metsään ja vaeltavat suolle. Jussi tekee Aleksin perässä harjoitteita, joiden avulla he kaivavat “primitiiviset puolensa” esiin. He heittelevät suuria kiviä, karjuvat, painivat ja möyrivät. Heidän käyttäytymisensä muuttuu harjoitusten edetessä yhä eläimellisemmäksi ja yllätyksekseen Jussi kokee voimaantuvansa. Meno yltyy, lyönnit kovenevat ja vaara tuntuu. Harjoitteista on tullut jo niin hurjia, että Aleksia alkaa pelottaa Jussi, jonka olemus on muuttunut rajuksi.

A middle-aged man on the verge of burnout seeks new energy through a very special form of self-help therapy.

Suoterapia 2021 – Kesto 19 min.

Elämän tienristeyksiä - K12 ikäraja

Good Girl - Kiltti Tyttö

Ohjaus ja käsikirjoitus Merja Maijanen

Maria, a happy 9-year-old girl returns home from school with the smiling statue she got for being nice and trustworthy. Her parents are extremely proud of her. Later Maria’s mother gets ready for a Christmas party while Maria plays with her father. During the night Maria sees something traumatizing. In the morning Maria tells her mother what she saw, but her mother tells her it was just a dream. But something has changed…

Kiltti tyttö 2019 – Kesto 12 min.

Burning - Palo

Ohjaus ja käsikirjoitus András Nádasi

Burning is a film about a young adult’s constant overachieving and the search for one’s lost connection with nature.

Palo kertoo nuoren aikuisen loppuunpalamisesta sekä luontosuhteen kadottamisesta ja etsimisestä
uudestaan. Runollinen dokumentti ammentaa luonnon äänistä ja visuaalisesta kauneudesta. Palo vie
katsojan metsän rauhaan, missä ihmisellä on tilaa henkilökohtaisille pohdinnoilleen.

Päähenkilö Erkka Luutonen ruotii kokemuksiaan jatkuvan ylisuorittamisen juurisyistä ja seurauksista, omia pelkojaan sekä oivalluksiaan. Nuorten aikuisten loppuunpalaminen on nyky-yhteiskunnassa yleinen ja toisinaan jopa ihannoitu ilmiö, johon elokuva kriittisesti pureutuu.

Palo 2020  – Kesto 13 min.

Girls Don´t Cry

Ohjaus ja käsikirjoitus Fýr Romu

A dystopian short film about a young woman fighting for her rights in a near-future world where women have less and less rights.

Hanna elää lähitulevaisuuden maailmassa nimeämättömässä maassa, jossa ”Johtaja” päättää kaikesta ja miehen naisten asioista. Hanna on raskaana, muttei halua väkivaltaisen poikaystävänsä lasta. Abortit on kuitenkin lähes kokonaan kielletty, ja Hanna väärentää isänsä allekirjoituksen luvan saadakseen. Mutta isä saa tietää juuri kun Hanna on päässyt sairaalaan. Aika loppuu kesken, ja Hanna päätyy epätoivoiseen ratkaisuun.

Girls don’t cry 2020 – Kesto 13 min.

Let's throw Mommy away - Äiti menee nyt roskiin

Ohjaus Elina Auvinen, käsikirjoitus Alisa Korva

Two middle-aged sisters Meeri and Tuula meet up after a long time to clean out their late mother’s apartment. Tuula wants to get rid of everything as quickly as possible, as Meeri on the other hand wants to hold on to every little thing that ever belonged to their mother.

Siskokset Meeri ja Tuula saapuvat tyhjentämään edesmenneen äitinsä asuntoa. Tuulan ote on tehokas, mutta Meeri on alakuloinen, mieli täynnä muistoja, eikä äidin tavaroista ole helppo päästää irti. Tuula kiroaa tavaran määrää. Meeri ei ole huomaavinaan ja antaa muistojen viedä. Sisaruksille syntyy kiista yhdentekevästä matkamuistomukista, jonka Tuula heittää pois. Meeri yrittää vaivihkaa pelastaa muiston ja kiirehtii sen kanssa ulos keittiöstä. Riita kiihtyy, ja Tuula nalkuttaa Meerille muistojen tarpeettomuudesta. Mukista tuleekin yhtäkkiä iso asia, ja se synnyttää sisarusten välille paljon merkitystään suuremman riidan. Meeri menettää malttinsa, huutaa äidin menevän nyt roskiin, ja yrittää kiihdyksissään lopulta polttaa äidin tavarat. Tuula saa estettyä Meerin aikeet. Tulitikkujen äärellä siskot rauhoittuvat ja yhdessä herkistyvät sen asian äärelle, joka heitä eniten kalvaa: äiti on poissa, ja ikävä suunnaton.

Äiti menee nyt roskiin 2021  – Kesto 9 min.

Reflect - Taustapeili

Ohjaus ja käsikirjoitus Lotte Laitinen

Childhood friends Mirva and Salla meet each other for the first time in twenty years. The only thing they’d want to talk about is the only thing they don’t dare to talk about — they both have feelings for each other.

Pienen maalaiskylän postinjakaja Mirva löytää turvan ja varmuuden elämäänsä rutiineista; tutuista pyöräilyreiteistä ja viikonpäivin nimetyistä eväsrasioista. Kaikki on tavallaan hyvin ja päivät kuluvat tasaisesti. Yhtenä päivänä kaikki kuitenkin muuttuu, kun Mirvan lapsuudenystävä ja ensirakkaus Salla saapuu yllättäen takaisin kotiseudulleen. Naiset eivät ole kuulleet toisistaan kahteenkymmeneen vuoteen ja tapaaminen herättää molemmissa tunteen jota he ovat yrittäneet salailla niin toisiltaan kuin itseltäänkin jo vuosia. Mirva kutsuu Sallan luokseen kylään tunnustaakseen tälle rakkautensa; hän valmistaa juhlaillallisen ja pukeutuu parhaimpiinsa ensimmäistä kertaa vuosiin, ihan vain Sallaa varten. Onko aikuisuus tehnyt asioista kuitenkaan yhtään sen helpompia kuin miltä ne kaksikymmentä vuotta sitten tuntuivat?

Taustapeili 2020 – Kesto 16 min.

Mushrooms for the soul - Sieniä sielulle

Ohjaus ja käsikirjoitus Jimi Rosling

A lonely mushroom hunter tries to gain a connection to his dead friend by baking a bread using his friend’s ashes. When the mushroom hunter thinks that his friend is not going to come back to him, he falls asleep and has dreams of their time together. Meanwhile, the dough keeps on rising and a certain friend comes to visit. 

Yksinäinen sienestäjä yrittää saada yhteyden kuolleeseen ystäväänsä leipomalla leivän ystävän tuhkista. Huomattuaan, että ystävä ei ole palaamassa hänen luokseen, sienestäjä nukahtaa ja uneksii heidän yhteisistä hetkistään. Samanaikaisesti taikina kohoaa ja eräs ystävä saapuu vierailulle.

Sieniä sielulle 2021 – Kesto 9 min.

Shadow - Varjo

Varjo

Ohjaus ja käsikirjoitus Anna Asplund & Saana Viinikkala

Antti Asplund’s mindscape is a battlefield of creativity and shame, light and shadow.

Dokumenttielokuva Varjo on tummasävyinen elokuvallinen muotokuva taiteilija Antti Asplundista. Dokumenttielokuvassa Asplund kertoo häpeästä, jonka varjossa hän on varttunut. Asplundin mielenmaisemaa visualisoi elokuvan tapahtumapaikka: päähenkilö soutaa elokuvassa eristäytyneelle, syksyiselle saarelle, jossa hän kohtaa pelkonsa, keskustelee sisäisen äänensä kanssa ja lopulta yrittää vapautua päänsisäisestä vankilastaan.

Varjo 2021 – Kesto 13 min.